Senioři z Prahy 1 oslavili sté výročí vzniku Československé republiky, a to se vším všudy: s panem presidentem, jeho pragovkou u vchodu na Žofín, s hymnou i dámami v dobových kostýmech, a hlavně s dobrou náladou, která opanovala celý nedělní Ples seniorů Prahy 1.

„Mám tu čest už po osmé zahajovat Ples seniorů Prahy 1, který je po právu označován za jeden z vrcholů každoroční plesové sezony. A letos snad ještě více než jindy, jelikož si připomínáme ty, kterým vděčíme za vznik samostatného státu – presidenta Masaryka i statečné legionáře a sokoly. Bez nich by republika nebyla,“ vyzdvihl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nádherná presidentská pragovka z roku 1919 i její tehdejší hlavní pasažér, ve skvělém zastoupení hercem Karlem Háblem, připomněli hned u vchodu atmosféru vznikající první republiky. Uvnitř je pak doplnila mimo jiné malá výstava krásných dobových fotografií s podobou našich ulic v době, kdy na Hradě sídlil muž, na kterého jsme dodnes hrdí. A nutno dodat, že třeba roh Vodičkovy a Václavského náměstí bychom nejspíš bez popisku nepoznali.

Na úvod plesu pak zazněla česká hymna v původním aranžmá a ve výtečném provedení Nadi Wepperové a Orchestru Karla Vlacha. K pravé prvorepublikové atmosféře ale měrou vrchovatou rovněž přispěli elegantní konferenciér Petr Vondráček, Josef Laufer, prvorepublikově elegantní volné hudební uskupení našich městských strážníků, Jitka Zelenková, taneční škola Vavruška či vystoupení tanečního souboru seniorek Medunky.

Ty ještě před svým tanečním vystoupením nabídly fantastický zážitek v podobě dobové módní přehlídky. Ocenění spolu s nimi zaslouží i pánové Karel Ulm, Lukáš Vesecký, Karel John a Giancarlo Lamberti, kteří je v barrandovských kostýmech doprovodili. Ocenění míří také k Heleně Čelišové, ředitelce spolupořádajícího Střediska sociálních služeb Praha 1, jež se ujala choreografie módní přehlídky, ale i ke všem organizátorům, kteří na přípravě a průběhu plesu odvedli velký kus práce.

Velké pozornosti se oprávněně dostalo panu presidentovi v podání vynikajícího Karla Hábla, tak autentického, že se nechtělo věřit, že režiséry doteď nenapadlo mu tuto roli svěřit. „Proč“ zeptali jsme se. Odpověď jsme dostali, ale publikovat ji jsme se neodvážili. President Osvoboditel měl ale vzkaz pro veškerý současný lid: „Každý si plňte svoje povinnosti a buďte hrdí, že jste Češi!“ Rádi vyřizujeme.

Ples seniorů Prahy 1 a oslavy narozenin naší země se vydařily. Domů si pak senioři z Prahy 1 odnesli nejen krásné plesové zážitky, ale i dárek v podobě zvláštního vydání Přítomnosti, vydaného speciálně pro Prahu 1 a ke stému výročí založení republiky, kalendář s T. G. M., Katalog poskytovatelů sociální služeb a kosmetický balíček.

Tak na shledanou příští rok. Anebo za dalších sto let.