Letos uplyne už patnáct let od chvíle, kdy se dvanáct tanec milujících dam začalo pod vedením Věry Čepkové scházet a dalo tak v rámci Střediska sociálních služeb vzniknout tanečnímu souboru seniorek Medunky, který je dnes oblíbený daleko za hranicemi Prahy 1.

„Každoročně vystupujeme v domovech seniorů po celé Praze, ale zajíždíme třeba i do Litoměřic, Jílového, Mělníku nebo na Vánoce na Karlštejn,“ popisuje současná vedoucí Medunek paní Jaroslava Hrabová. Letos je prý brzy čeká například vystoupení u sester boromejek v Řepích.

Dokonalý přehled o všech vystoupeních má kronikářka souboru paní Danuše Kovandová. „Původně jsme měly jen takové úryvky a údaje o jednotlivých vystoupeních, a tak mě asi před třemi lety napadlo zapisovat vše do kroniky,“ vysvětluje paní Danuše, která pečlivě zachytila historii souboru doslova od prvních tanečních kroků. „Největším problémem bylo vzpomenout si na všechna jména ze začátků,“ dodává s úsměvem a prochází se mnou krásně vyzdobenou kroniku se zápisky a fotografiemi.

„První velké vystoupení jsme měly v roce 2008 v Obecním domě a celý sál tehdy tleskal vestoje,“ vzpomíná paní Danuše Kovandová. Ukazuje mi fotografii a říká, že tehdy si ještě členky souboru šily kostýmy samy. Když se do Obecního domu vrátily o dva roky později, už měly kostýmy od radnice.

Významný byl také rok 2011, kdy soubor poprvé vystoupil na Plese seniorů Prahy 1. Od té doby nevynechal žádný ročník. V roce 2012 Medunky poprvé účinkovaly o Vánocích na Karlštejně, kde je pořadatelé vždy pozvou na slavnostní večeři. V roce 2013 pak absolvovaly svoje jubilejní padesáté vystoupení.

Medunky mají ročně na programu v průměru osm vystoupení, na která se dlouhodobě a pečlivě připravují. Každé jaro je například můžeme vidět na Kampě a Střeleckém ostrově. K tanci (letos nacvičují tanec na píseň Škoda lásky) navíc přidávají i recitaci a písničky.

Zní to zajímavě? Tak to, milí senioři, také zkuste. „Scházíme se každou středu od 14 do 16 hodin v Tělocvičně v Žitné 13 a každý, kdo si rád zatancuje, je mezi námi vítán,“ říká Jaroslava Hrabová, a když se ptám všech dam na vzkaz případným zájemcům, zazní sborově: „Jsme parta veselá, příjemná a kamarádská! Jste u nás vítáni!“

Uznejte, že takovému pozvání, se těžko odolává…

 

Fotogalerii najdete zde