Nádherné počasí nás přivítalo v romantickém kraji ještě romantičtější řeky Lužnice, kam jsme přijeli za seniory z Prahy 1. Ti na dohled od tajemné zříceniny hradu v Dobronicích totiž tráví letošní tábor, který speciálně pro ně organizuje Středisko sociálních služeb zřizované Městskou částí Praha 1. Na návštěvu tábora a jeho dočasných obyvatel dorazil, stejně jako v uplynulých letech, starosta Oldřich Lomecký.

„Velmi rád každoročně přijedu si popovídat a posedět, opéct si buřta a poslechnout si pěknou muziku. A abych vám pravdu řekl, když vidím, jak skvělý je připravený program, jak krásný je zdejší areál i jeho okolí a jak spokojení jsou naši seniorští táborníci, hned bych tu s nimi zůstal. To mi věřte,“ popsal nám svoje pocity starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Kdo ten kraj zná, ví, že Lužnice se tam nepodobá žádné jiné části svého dlouhého toku, že lidí tam mnoho nežije a že lesy při levém břehu jsou nejen pěkné, ale i hluboké. To se to pak musí skvěle vymýšlet celotáborová hra! „Vítejte na pátém ročníku tábora a pojďte dál, je tady velmi silná pozitivní energie,“ přivítala nás v krásném Rekreačním středisku Lužnice Helena Čelišová, ředitelka Střediska sociálních služeb.

Jak jsme se od ní dozvěděli, letošní celotáborová hra se jmenuje „Deník táborníka Štíska“. Hlavas tábora Jaroslav „Riki“ Kráčmera nám dokonce prozradil, že ten chlapík snad i pobýval na dobronickém hradě, ale podrobnosti jsme se samozřejmě nedozvěděli, aby nedošlo k prozrazení obsahu a cíle hry. Víme jen, že táborníci za každý den a absolvované soutěže získávají body a indicie, které je postupně dovedou až k…

Soutěží se v kvízech nebo třeba v pohybových i vědomostních soutěžích, jejichž pevnou součástí je humor, protože dobrá nálada je základem tábora seniorů, kteří hned na počátku prošli tradiční bránou do dětství a určili si věk, který k nim bude patřit po celý zdejší pobyt.

Na tábor jich přijelo třiadvacet a nejstarší z nich je téměř devadesátiletá paní. Řada z nich je na táboře už poněkolikáté, ale jsou tam i ti, pro které je letošní tábor premiérou. Pro ty i ty je pobyt v Dobronicích příjemný zážitkem, všem se dobře daří a o všechny je dobře postaráno. Rádi také tlumočíme jejich poděkování za péči, starost, výborný program i skvělou kuchyni.

Program je opravdu bohatý a pestrý, na druhou stranu se samozřejmě dbá i na odpočinek. Stejně jako na takzvanou „Cochcárnu“, kdy si účastníci tábora sami řeknou, na co v tu chvíli mají chuť a co by chtěli dělat. Vedle soutěží se myslí i na kulturu, a tak v pondělí dorazili městští strážníci z populárního Dixie bandu, jejichž vystoupení bylo krásným dárkem pro všechny a ještě větším pro ty, kteří na táboře oslavují narozeniny. Během naší návštěvy zase všechny potěšila, stejně jako na minulých táborech, trampská kapela Dub.

Důležitou součástí správného tábora je šikovný a ochotný kuchař. „Už třetí rok máme stejného a jsme velmi spokojení. Šestkrát denně se stará o to, aby všem chutnalo,“ prozradila Helena Čelišová. A jelikož jsme mohli ochutnat, rádi dosvědčujeme, že ten pán svému řemeslu rozumí. A navíc je sympaťák.

Další, kdo je táborníkům k dispozici, je například fyzioterapeutka. A samozřejmě jako každý rok i dámy ze Střediska sociálních služeb Praha 1 – kromě Heleny Čelišové také Tereza Iva Nosková a Karolína Schwarzová. „Jsme moc rádi, že jsou naši senioři spokojení – na táboře i při dalších aktivitách. Proto koneckonců provozujeme Středisko sociálních služeb a pozitivní ohlasy jeho klientů nás těší i motivují do další práce i do plánování nových projektů,“ uzavřel starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, do jehož gesce sociální problematika spadá.

Fotogalerii najdete zde

thumbnail of TÁBOR 2016 pozvánka