Senioři z Prahy 1 mají nový klub

Tomáš – tak se jmenuje nový klub seniorů v Tomášské 6, který provozuje Středisko sociálních služeb Praha 1 a který se po rekonstrukci dosavadních prostorů může pochlubit větší a pohodlnější podobou, novou kuchyňkou, novým sociálním zařízením a zázemím. 

„Téměř třicet let zde kromě malých klubových prostorů bylo středisko osobní hygieny pro seniory. Dnes otevřený klub Tomáš je určen jak pro Malostraňáky, tak samozřejmě i pro všechny ostatní seniory z Prahy 1,“ popsala ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová.

Rekonstrukcí dosavadních místností, která začala na počátku letošního roku, se celý prostor otevřel a prosvětlil, rozšířila se jeho kapacita, vynikla krása historické klenby a návštěvníci nyní mají podstatně větší pohodlí. „Řekli jsme si, že když jsme na pravém břehu otevřeli Haštalku nebo pohybové centrum Tělocvična, je nejvyšší čas zmodernizovat prostory v Tomášské,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, do jehož gesce spadá i sociální problematika.

Patronem klubu Tomáš se stal zpěvák Josef Laufer. „Dobrý den,“ pozdravil umělec při příchodu, a když se rozhlédl, spokojeně konstatoval: „Samý hezký holky…“

I když je podle svých slov z pravého břehu, k tomu levému má velmi vřelý vztah. „Navíc mě s přítomnými seniory spojuje to, že jsem sám senior,“ řekl Josef Laufer a slíbil, že jako patron bude do Tomáše docházet.

Podle Heleny Čelišové se v klubu Tomáš budou pro seniory konat kurzy práce na PC, přednášky, besedy a kroužky. O skladbě kroužků pak budou rozhodovat zájem i konkrétní nápady seniorů. Velký důraz bude rovněž kladen na mezigenerační setkávání, kterých se spolu se seniory budou účastnit jejich vnoučata a pravnoučata.

Senioři z Prahy 1 získali nové krásné prostory a není pochyb, že program, který jim Středisko sociálních služeb připraví, jim určitě nabídne hodně příležitostí pro poučení i radost. Radost, jakou jim už při slavnostním zahájení poskytly talentované děti ze ZUŠ U Půjčovny pod vedením ředitelky této školy Jitky Sochové.