Dům s pečovatelskou službou U Zlaté studně byl po rozsáhlé rekonstrukci původního domu otevřen v roce 2002 a stejně jako jeho okolí i on je jedním z nejkrásnějších a nejklidnějších míst naší městské části. A když se ještě k tomu svátečně vyzdobí, protože se blíží Vánoce a s nimi vánoční besídka, je jeho návštěva opravdovým pohlazením po duši.

Svátečně prostřený stůl, díky šikovné paní pečovatelce ozdobený krásným dortem, jesličky a vonící borové větve přivítaly obyvatele domu a jejich hosty na vánočním posezení, které tradičně pořádá vedení domu za podpory Střediska sociálních služeb a Městské části Praha 1. Dobrým zvykem také je, že jsou vždy pozváni i senioři, kteří v žádném domě s pečovatelskou službou nebydlí, ale rádi se s přáteli a vrstevníky scházejí.

„Přeji vám moc hezké svátky, plné pohody a bez zbytečného rozčilování, a krásný nový rok prožitý v klidu a při pevném zdraví,“ popřála všem přítomným při svátečním přípitku ředitelka Střediska sociálních služeb Praha 1 Helena Čelišová.

Představit se přišel i nový radní pro kulturu, spolkovou činnost, seniory a Středisko sociálních služeb. „Milé sousedky a milí sousedé,“ pozdravil všechny obyvatele malostranského domu s pečovatelskou službou radní a rodilý Malostraňák Petr Burgr.

A jak už to tak bývá, když se sejdou dobří sousedé, i U Zlaté studně si rozhodně bylo o čem povídat a na co vzpomínat. Třeba o tom, kudy je pohodlnější cesta do domu U zlaté studně a jestli není náhodou nejlepší ta, jež vede kolem populární „Zašívárny“ – vinárny na Trojkostelním náměstí.

Vzpomínalo se ale také na nezapomenutelná malostranská setkání s osobnostmi, které v tomto kouzelném koutu Prahy bydlívaly a pracovaly. S Jiřím Trnkou, Janem Werichem, Janem Zrzavým a dalšími malíři, básníky, spisovateli, herci nebo třeba operními pěvci.

Došlo samozřejmě i na věk, takže když pomyslné kolečko doputovalo až k panu radnímu, dozvěděli se ostatní oslavenci, že se narodil v době, kdy svět přišel o dva „dělnické vůdce“, a že je zároveň stejně starý jako Česká (dříve Československá) televize.

Dům s pečovatelskou službou U Zlaté studně nabízí seniorům bydlení ve dvanácti bytech a může se pochlubit velmi užitečnou solnou jeskyní a nádhernou terasou s ještě hezčím výhledem. Obyvatelům domu a okolí je k dispozici bohatý výběr akcí a aktivit jako například trénování paměti nebo hodinky s hudbou. Oblíbené jsou rovněž návštěvy mladých muzikantů ze ZUŠ U půjčovny a v plánu jsou mezigenerační setkání pořádaná ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Mezi námi.

Kousek to je také do nového klubu Tomáš v Tomášské ulici, kde jsou pořádány přednášky, besedy, setkání u kávy či individuální kurzy práce na PC.

Stejně jako v celém Středisku sociálních služeb i na Malé Straně prostě platí: „Každý den stojí za to, aby ho člověk žil“.

Fotogalerii najdete zde