Kreslení a malování portrétů, hudební pásmo i společné zpívání písniček, divadelní scénku na motivy pohádky Zlatovláska, společenské hry, a hlavně společné povídání – to vše prožili během tří dnů senioři z Prahy 1 se studenty Arcibiskupského gymnázia Praha, kteří si veškerý program dobrovolně a pečlivě připravili a kteří tak udělali radost obyvatelům našich domů s pečovatelskou službou. A kteří při svých návštěvách záhy zjistili, že ta radost je oboustranná.

Programy, které si naši studenti nacvičili, jsou součástí celoškolního projektu ´Svatá Anežka – umění žít s lidmi a pro lidi´ a jednoho z jeho témat, kterým je dobrovolnictví a schopnost darovat svůj čas,“ vysvětlila Martina Peterková, profesorka Arcibiskupského gymnázia.

Tři skupiny studentů navštívily postupně během tří dnů DPS Pštrossova, DPS Týnská a BDPS Benediktská. První den se malovalo, druhý zpívalo a třetí hrálo divadlo. Vždy bylo ale také dost času na povídání, během kterého se babičky a dědečkové dozvěděli něco o Arcibiskupském gymnáziu a o radostech a starostech dnešních studentů. Ti starší pak zavzpomínali nejen na svůj studentský život a mládí, ale i na zážitky ze staré Prahy a na to, jak naše město vypadalo před lety.

Zástupci Střediska sociálních služeb Praha 1 navíc studentům vysvětlili, jak v Praze 1 funguje systém péče o seniory a handicapované a co je podstatou domů s pečovatelskou službou.

Na velmi vydařená mezigenerační setkání se přišel podívat i radní Prahy 1 Petr Burgr, který studenty velmi ocenil. „Věřím, že tak, jak udělali radost našim seniorům, že i oni si odnesli pěkný zážitek,“ uvedl Petr Burgr, který si spolu se studenty a seniory s chutí zazpíval. Přesvědčil se tak, že jeho oblíbenou písničku Vínečko bílé mají rádi jak ti dříve narození, tak i nastupující mladá generace.

Společný pilotní projekt Arcibiskupského gymnázia a Střediska sociálních služeb má za sebou úspěšný start, za který patří poděkování všem, zejména pak samozřejmě studentům, kteří zaslouženě sklidili velkou pochvalu. „Děti se na návštěvu těšily a dělaly to s upřímnou chutí,“ prozradila Eva Špačková, profesorka Arcibiskupského gymnázia, a nutno dodat, že to po všechny tři dny bylo znát. A není také divu, že se všichni těší na pokračování.

„Ze srdce vám děkujeme, že jste přišli,“ rozloučila se se studenty za všechny pracovníky i samotné seniory ředitelka Střediska sociálních služeb Helena Čelišová a všichni si zároveň při té příležitosti slíbili, že se zase brzy uvidí.

A než k tomu dojde, mohou senioři z Prahy 1 – a to samozřejmě nejen ti, kteří bydlí v domech s pečovatelskou službou – využívat bohatou nabídku dalších aktivit. Z těch mezigeneračních to jsou například pravidelná tvořivá setkání s dětmi z mateřských škol, spolupořádaná s Mezi námi, o. p. s., koncerty mladých umělců ze ZUŠ U Půjčovny nebo společné projekty se Smíchovskou střední průmyslovou školou, jež seniory zasvěcují mimo jiné do informačních technologií a během kterých jim studenti pomáhají i s řešením problémů s počítači, laptopy a dalšími technologiemi.

 

Fotogalerii z malování portrétů v DPS Pštrossova najdete zde

Fotogalerii ze zpívání a hraní v DPS Týnská najdete zde

Fotogalerii z divadla, her a čtení v BDPS Benediktská najdete zde

 

thumbnail of 28-01 portréty thumbnail of 29-01 zpívání s kytarou thumbnail of 30-01 společenské hry a čtení